Tuesday 13 July 2021

Оформлення паспорту для виїзду за кордон для дітей за кордоном (досвід Нью Йорка)

 Якщо ви раптом знаходитесь за кордоном і дія паспорту підходить до кінця необхідно оформити новий паспорт. Якщо немає можливості поїхати в Україну, то доведеться мати справу з оазою України за кордоном - консульством.

Нам довелось мати справу з консульством в Нью-Йорку. Але це в тій чи іншій степені має бути схоже і для інших консульств.

Перша перепона. Запис в елетронну чергу.

Інформація про те, як зареєструватись є на сайті, але... Незважаючи на те, що слова на сайті українськи, до кінця не зрозуміло що вони означають. Наприклад "консульська дія" це суто їх термін, якій має значення для їх системи, де вони все реєструють і через яку проганяють всі операції. Щоб уникнути непорозумінь варто реєструвати візит на того, на кого виготовляється паспорт. Тобто на кожну дитину. Тоді вас не розвернуть на вході і не треба буде їхати другий раз в консульство (в Нью-Йорк, наприклад).

На кожного виділяється 15 хвилин, що вистачає зробити всі маніпуляції. Тому треба реєструвати кожного.

Після запису в електронну чергу кожного, кому треба новий паспорт треба підготувати документи (зразки скачати з сайту консульства). Чомусь консульство не освоїло PDF, тому форми в Word. Треба роздрукувати та заповнити, або заповнити і роздрукувати. Вони їх все одно перенабирають в своїй системі.

Для доказів законного перебування треба фотокопії паспорта з візою (і мати з собою оригінали) та будь-яку нотіси, якщо ви в процесі змінення статусу.

Непорозуміння друге. Фото.

Фото роблять в консульстві. Паперове робити не треба, бо вони вимагають здоровенний дорогий формат, якій на один раз немає змісту робити.

Візит.

Сам візит не вимагає нічого особливого, якщо ви записали в чергу всіх, не писали листи з питаннями консулу і взагалі не подавали признаків життя. Інакше вам можуть висказати купу претензій, які не мають змісту і не дружать зі здоровим глуздом.

Очікування.

Очікувати досить просто. Сидите дома і чекаєте. Час від часу система відслідковування стану паспорту перестає працювати і не відомо що там відбувається. Вони не дуже поспішають її ремонтувати, тому пару тижнів може просто пропасти.

Отримання паспорта.

Щоб часом не перепрацюватись, консульство в Нью-Йорку видає паспорти 2 години в тиждень. Годину в понеділок і годину в середу. Вони не працюють по українським святам, які мають фічу перенесення на понеділок. Тобто купа понеділків пропадає і лишається лише година в тиждень.

Щоб залишити собі старий паспорт, в якому візи або на який йде оформлення інших документів, треба написати заяву. Бланк заяви чомусь не викладають в загальний доступ. Але можна виклянчити через e-mail. Бланк заповнюється від імені дитини від 16 років, або, якщо дитині ще нема 16, від імені дорослого (одного з батьків).

До консульства треба прийти заздалегіть. До людей на вулиці виходить представник консульства і збирає паспорти (старі дитячі та дорослого представника). Після цього вони викликають сім'ю для отримання.